Vertrouwen mensen je niet? Neem een facelift!


facelift

Er is een eenvoudige manier om te zorgen dat mensen je aardiger vinden en meer gaan vertrouwen. Neem een facelift en de manier waarop anderen tegen je aankijken verandert. Gek genoeg werkt het alleen voor mannen, ontdekten wetenschappers bij een experiment.

Ze namen foto’s van 24 mensen die een operatie aan hun gezicht hadden gedaan. Er waren rimpels rechtgetrokken, kaaklijnen aangescherpt. Die foto’s toonden de onderzoekers aan een proefpanel van 150 vrijwilligers. Sommige proefkonijnen kregen de voor-, anderen de na-foto te zien. De vraag was eenvoudig: beschrijf de persoonlijkheid van de mens op de foto.

Opmerkelijk genoeg kwam het woord vertrouwenwekkend vaak terug bij de foto’s van na de operatie. Aardig kwam op de tweede plek. Vooral het rechttrekken van oogleden had als effect dat mensen eerder een tweedehands auto van die persoon zouden kopen. Maar alleen van de mannen, bij vrouwen maakte het geen verschil. Die werden na de ingreep wel vaker als vrouwelijker bestempeld. Mannen kregen het predicaat ‘zeer mannelijk’ vooral na een ingreep aan hun nek, dan kwam hun kaaklijn beter uit.

De onderzoekers, van Georgetown University in de VS, denken te weten waar dit verschil door komt. Vrouwen gaan vaak voor operaties waardoor ze mooier worden, mannen om foutjes te corrigeren, als een hangend ooglid. Dat verbetert letterlijk de manier waarop ze uit hun ogen kijken, waardoor beter oogcontact mogelijk is. En voilà: ineens is de persoon in kwestie veel meer te vertrouwen.