Vertrouwen is een kwestie van goed eten


Vertrouwen is niet alleen een kwestie van verdienen, maar ook van eten. Voedsel met het aminozuur tryptofaan (onder meer vis, soja, eieren en spinazie) zorgt dat mensen elkaar meer gaan vertrouwen. Een groep onderzoekers uit Nederland en Duitsland publiceert hierover in Psychological Science.

Tryptofaan stimuleert de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij emoties, eetlust, slaap en seks. Om het effect van tryptofaan op vertrouwen vast te stellen, kreeg een deel van de proefpersonen sinaasappelsap met het aminozuur te drinken. De rest kreeg een placebo.

Vervolgens speelden de proefpersonen een gezamenlijk spelletje waarin hun vertrouwen in elkaar op de proef werd gesteld. De proefpersonen die tryptofaan hadden ingenomen, bleken groter van vertrouwen te zijn dan de proefpersonen in de controlegroep. Volgens de onderzoekers bewijst dit hoezeer ons gemoed is te beïnvloeden met voedsel.

Psycholoog Lorenza Colzato ziet in de uitkomsten een uitgelezen kans op een betere samenleving. ‘Een samenleving functioneert in eerste instantie op basis van vertrouwen. Pas daarna spelen instituties als rechtbanken en politie een rol. Inname van tryptofaan kan op een goedkope, efficiënte en gezonde manier wederzijds vertrouwen en daarmee samenwerking tussen personen bevorderen.’