Verschrikkelijk: Krim-Congo-virus


Teken in Spanje zijn besmet met het Krim-Congo-virus. Laten we hopen dat ze niet te ver naar het noorden trekken.

Ga je dit jaar op vakantie naar Spanje en ben je van plan door bosrijk gebied of hoog gras te lopen? Kijk dat heel goed uit voor teken. In Spanje zijn een paar van deze parasitaire mijten gevonden die besmet bleken met het Krim-Congo-virus. Dit virus veroorzaakt een vreselijke ziekte.

Een patiënt met Krim-Congo Griep. Foto: CDC.
De geïnfecteerde teken zijn ontdekt door medewerkers van de universiteit van Castilla-La Mancha. De beestjes dragen een virus in zich dat voor 30 tot 50 procent van de geïnfecteerde mensen dodelijk is. Normaal komt dit virus niet ten noorden van het Rifgebergte in Marokko voor – en ook daar is het zeldzaam – maar nu lijkt de ziekte de Straat van Gibraltar te zijn overgestoken.

Wie de Krim-Congo-Griep krijgt, vertoont in de eerste dagen gewone griepverschijnselen, waarbij vaak bloedneuzen voorkomen. Na drie dagen begint de lever op te zwellen en beginnen grote onderhuidse bloedingen. Na een paar dagen kunnen belangrijke organen ophouden te werken en kan de dood intreden. Mensen kunnen de ziekte in deze periode op elkaar overbrengen.

Er zijn de afgelopen jaren grote uitbraken van de ziekte geweest in India, Pakistan en Turkije. Maar het virus is zich overduidelijk noordwaarts aan het bewegen. In 2010 waren er enkele gevallen in Kosovo en Rusland. Op internet circuleren verhalen dat het ook al in Duitsland is opgedoken, maar daarbij is waarschijnlijk sprake van toeristen die in Afrika waren geweest. Vermoedelijk voelt het virus zich dankzij klimaatverandering ook in noordelijkere gebieden thuis.

Follow Faqtman on Twitter