Veroudering is te remmen


Menig reclamespotje voor gezichtcrème belooft het, maar het is echt mogelijk: de veroudering remmen of zelfs een beetje terugdraaien. En zo moeilijk is het eigenlijk niet eens. Gezond en vooral mager eten met veel groente, fruit en volkoren producten, voldoende, maar ook weer niet te veel bewegen. Daarnaast weinig stress en actieve ontspanning, door bijvoorbeeld yoga. En – maar dat spreekt voor zich – niet roken.

Een groep mannen die aan dat regime werd onderworpen, wist in 5 jaar de gemiddelde lengte van hun telomeren te verlengen met tien procent. Een groep die ‘gewoon’ leefde zag zijn telomeren met 3 tot 5 procent korter worden. Telomeren zijn het einde van strengen DNA, de witte puntjes op de foto. Iedere keer dat een cel zich deelt, worden de telomeren korter. Als het telomeer te kort wordt, kan de cel zich niet meer herstellen en sterft zij. Het resultaat is veroudering.

Tot nu toe werd aangenomen dat het verkorten van telomeren, en dus veroudering, niet terug te draaien was. Uit dit onderzoek zou blijken dat je wel weer iets jonger kan worden. Het gaat hier echter om een kleine studie in het kader van een onderzoek naar prostaatkanker. De onderzoekers beklemtonen in hun verslag in vakblad The Lancet Oncology dat een grotere studie nodig is om de vondst te bevestigen.

Maar zelfs zonder een dergelijke vervolgstudie is dit goed nieuw voor iedereen die terecht gelooft dat crème niet werkt om veroudering tegen te gaan.