Vermiste Nasa capsule Snoopy na halve eeuw gevonden


Snoopy Nasa

Op 22 mei 1969 vertrokken de NASA-astronauten Thomas Stafford en Eugene Cernan op de door pech (en poep) achtervolgde Apollo 10-missie met de maanmodule Snoopy van het oppervlak van de maan. Na 15 kilometer koppelde het ruimtevaartuig aan de commandomodule Charlie Brown. Nadat Stafford en Cernan waren overgestapt, werd Snoopy ontkoppeld, de motoren ontstoken en de capsule ging richting de zon.

En de vergetelheid. Tot nu.

Astronomen hebben de lander na 50 jaar in de ruimte herontdekt. In 2011 begon de Royal Astronomical Society op zoek te gaan naar Snoopy en nu zijn de Britten voor 98 procent zeker van dat ze de lander hebben gevonden die is vernoemd naar de hond uit de Peanuts-strips. Een echte meevaller, want de kans daarop was één op 235 miljoen. De vondst is wereldkundig gemaakt tijden een conferentie op het Cheltenham Science Festival in Groot-Brittannië.

Snoopy draait rondjes rond de zon, zagen de Britten via de Mount Lemmon SkyCenter in het Amerikaanse Arizona. Het plan is om het object dat daar cirkelt met radar te bestuderen om ook de allerlaatste twijfel weg te nemen. Wellicht leert het object ons iets over hoe dingen zich in ons zonnestelsel bewegen.