Vermelding ‘biologisch’ verbetert smaak


Onze winkels liggen vol met biologische producten en steeds meer mensen kopen die. Vaak wordt beweerd omdat die producten behalve groener, ook lekkerder zouden zijn. Maar klopt dat wel? Onderzoekers van Cornell University in de VS togen naar het lokale winkelcentrum met een standje waarin ze yoghurt, koekjes en chips aanboden aan het winkelend publiek.

De voedingsmiddelen werden aangeboden in een biologische en een gewone versie. Althans, dat was wat aan de proefpersonen werd verteld. In werkelijkheid ging het slechts om één soort yoghurt, koekjes en chips, namelijk de biologische variant.

Vervolgens werd aan de shoppers gevraagd of ze verschil proefden tussen de gewone etenswaren en de biologische. Nou, dat was er. De biologische voedingsmiddelen werden tot 24 procent minder calorierijk ingeschat. Ze waren volgens de proefpersonen bovendien vezelrijker en voedzamer dan de gewone versies. Mensen gaven aan voor deze producten meer geld te willen betalen.

Het meest opmerkelijk was echter dat de proefpersonen in het winkelcentrum de biologische producten als lekkerder betitelden. Ze aten twee identieke koekjes, maar vonden die waar het labeltje ‘biologisch’ op was geplakt duidelijk meer smaak hebben. Grappig genoeg waren het vooral mensen die zelf niet vaak biologische producten kochten die zich het meest lovend over de bio-koekjes en chips uitlieten.

Het onderzoek staat in het vakblad Food Quality and Preference.