Verloren stad gevonden in jungle Cambodja


verloren stad Cambodja

Wetenschappers hebben een verloren stad van het Khmer-rijk ontdekt. Eeuwenlang lagen de resten daarvan verborgen onder de weelderige jungle van Cambodja. Mahendraparvata was een vroege hoofdstad van de Khmer, een hindoe-boeddhistisch regime in Zuidoost-Aziƫ dat duurde van de negende tot de vijftiende eeuw.

Archeologen en historici zijn al tientallen jaren op de hoogte van het bestaan van Mahendraparvata, maar konden de stad tot nu toe niet goed lokaliseren. Nu is het wel gelukt, vooral dankzij laserscans vanuit de lucht (Lidar). In combinatie met grondonderzoek heeft een Brits-Frans onderzoeksteam een uitgebreid stedelijk gebied in kaart gebracht dat volgens hen dateert uit de negende eeuw, gelegen op het Phnom Kulen-plateau, ten noordoosten van de latere hoofdstad Angkor.

kaart verloren stad Cambodja

Onderzoek begon in 2012 en duurde tot 2017. Tijdens een reeks onderzoeksvluchten boven de regio tekenden de archeologen een uitgebreide kaart van duizenden nieuw ontdekte archeologische elementen. Ze vonden de ommuring van tempels, een koninklijk paleis, reservoirs, kanalen, wegen en rijstvelden. Dankzij de lasers kon het team voorbij de lagen vegetatie kijken en zagen ze een complex stedelijk raster van straten.

De totale omvang van de stad bedraagt 50 vierkante kilometer.

Waarom de stad is opgegeven, is nog niet helemaal duidelijk. Wellicht was de omgeving te heuvelachtig, of was het lastig om voldoende voedsel te verbouwen. Hoe dan ook, na een paar eeuwen trokken de heerser en zijn volk enkele kilometers naar het zuiden, en bouwden Angkor. Die stad is een van de grootste toeristische trekpleisters van Cambodja.

(Antiquity)