Verloren ruimtetuig is terecht


Philae

Eind 2014 landde de Europese sonde Philae op de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Een kunststukje dat nog bijna mis ging. Philea ketste bij de landing af en kwam op een andere plek terecht dan de bedoeling was. 67P is namelijk keihard met daarop een dun laagje stof, geen oppervlak waar je makkelijk grip op krijgt. Maar toen Philae eenmaal stond, begon het machientje gegevens naar aarde terug te sturen.

Toch was lange tijd onduidelijk waar de lander terecht was gekomen. De sonde Rosetta, die de komeet op een afstand volgde, kon dat lange tijd niet zien. Maar nu komeet, Philae en Rosetta uit de buurt van de aarde komen en de missie bijna ten einde is, heeft ruimtevaartorganisatie ESA het plan opgevat om Rosetta ook op 67P te laten landen. Bij de aanvlieg daarvan is Philae gevonden.

Op de foto is te zien dat de lander in een donker hoekje terecht is gekomen, zoals ESA al vermoedde. Door de foto’s die Rosetta naar aarde stuurt goed te bestuderen, moet het de volgende keer makkelijker zijn om een dergelijke landing uit te voeren.