Verloren ruimtesonde gevonden


Het jaar was 1966. Op de maan stort een door mensen gemaakte machine neer. Pas nu weten we waar.

De Lunar Orbiter 2 was bezig een plek te zoeken waar de eerste bemande reis naar de maan, drie jaar later, kon landen. De kwaliteit van de foto’s en de andere metingen was – zeker voor die tijd – opmerkelijk, de beelden zijn haarscherp. Maar op 11 oktober liet Nasa de sonde neerstorten. De Lunar Orbiter had bijna geen brandstof meer en de zwaartekracht van de maan deed de rest.

Een foto, genomen door de Lunar Orbiter 2, vlak voor de crash.

Maar waar is het ding neergekomen? Nasa heeft de plek gevonden, denken ze. Dankzij de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), een nieuwe sonde die de hele maan in kaart brengt. Op één van de beelden die de LRO heeft gemaakt, is iets te zien dan op een neergestorte capsule lijkt.

Is dit de plek van de crash?

Het zure voor Nasa is dat ook de LRO is gebouwd om landingsplekken op de maan te vinden, mogelijk zelfs om een locatie te bepalen voor een maanstation. Alleen waar in 1966 werd besloten om daadwerkelijk naar de maan te gaan, is de volgende bemande ruimtevlucht door de Amerikanen nu afgeblazen. Het land heeft alleen nog maar schulden en kan zich een dure expeditie niet veroorloven.

Follow Faqtman on Twitter