Verliefdheid man aan loopje te zien


Mannen lopen sneller dan vrouwen. Kerels hebben een gemiddelde wandelsnelheid van 1,53 meter per seconde, vrouwen hebben in die tijd 1,44 meter afgelegd. Dat komt omdat mannen langere benen hebben en daarom een hogere ‘optimale snelheid’ hebben. Dat is het tempo waarin je de meeste afstand aflegt terwijl je de minste energie nodig hebt.

Lopen mannen samen met mannen en vrouwen met vrouwen, dan verandert er niets aan hun gemiddelde snelheid. Loopt een vrouw met een man met wie ze geen seksuele relatie heeft, dan moet zij haar pas iets versnellen, blijkt uit onderzoek van Seattle Pacific University (VS).

Maar loopt een man samen met een vrouw met wie hij het bed deelt (of waarschijnlijk wil delen) dan laat hij zijn snelheid zakken naar een fractie boven het vrouwentempo. Als ze elkaars hand vasthouden, dan daalt het tempo zelfs nog meer, naar de optimale snelheid van de vrouw.

Zo langzaam lopen kost de man meer energie per afgelegde meter. Hij maakt meer stappen en heeft daardoor 10 procent meer kracht nodig om zijn benen op te tillen en weer naar voren te brengen.

Volgens de onderzoekers, die publiceerden in de database PlosOne, verklaart deze vondst waarom oude voetsporen van jager-verzamelaars meestal man-man of vrouw-vrouw zijn. Als je in moeilijke omstandigheden leeft, probeer je zo min mogelijk energie te verbranden bij het bewegen.