Verlamde rat loopt weer


Gesteund door een robot loopt deze rat weer. (Foto: Swiss Federal Institute of Technology/EPFL)

Er is hoop voor mensen met een ernstige verlamming van hun onderlichaam. Ratten die een vergelijkbare schade in hun ruggenmerg hebben opgelopen, konden enkele weken na het oplopen ervan weer lopen, rennen en trappen beklimmen. En dat allemaal dankzij een bijzondere combinatie van chemicaliën en elektrische stimulatie, én een robot.

Een onderzoeksteam van het Swiss Federal Institute of Technology, onder leiding van Gregoire Courtine, injecteerde de verlamde ratten met stoffen die bij gezonde dieren de zenuwcellen activeren die de bewegingen van het onderlichaam sturen. Daarna werden kleine elektrische stroompjes door het ruggenmerg gezonden om het zo aan te zetten signalen naar de beenspieren te sturen.

Om de ratten nu weer opnieuw te leren lopen, kregen ze hulp van een robotarm. Die ondersteunde het beestje terwijl het op zijn achterpoten een trap opliep, met aan het eind ervan een lekker hapje als beloning. Binnen enkele weken na het oplopen van de verlamming kregen de ratten dit al voor elkaar. Een paar weken later deden ook de voorpoten mee.

Courtine hoopt binnen twee jaar de therapie in mensen te kunnen testen. Maar de vraag is in hoeverre verlamde mensen weer kunnen lopen na de behandeling en training, aangezien er bij mensen minder ruimte is voor de groei van nieuwe zenuwen. Maar de hoop is er in ieder geval.

De studie is gepubliceerd in Science.

Follow Faqtman on Twitter