verlamde rat loopt weer


Een team van de École Polytechnique Fédérale in Zwitserland is er in geslaagd om een verlamde rat weer te laten lopen. Ze hebben het beestje in een harnas gezet en via elektrodes stroompjes doorgegeven aan het ruggenmerg. Daarmee vervangen ze de stroompjes die normaal worden verstuurd door de hersens.

Het ging om ratten die een gebroken rug hebben, waardoor signalen niet van de hersens naar de poten worden verstuurd. De knaagdieren kregen tegelijk serotonine agonist, een middel dat het doorgeven van signalen door zenuwbanen bevordert. Daarna werden ze rechtop op een loopbandje gezet en werd de stroom aangezet. De dieren begonnen daarop te lopen.

Op die manier konden de ratten elk duizend stappen nemen. In een andere opstelling waren ze zelfs in staat om een klein trappetje op te lopen. De onderzoekers schrijven in het vakblad Science Translational Medicine dat ze hopen dezelfde techniek bij mensen toe te passen. Ons bewegingsapparaat werkt hetzelfde als dat van ratten.

Recent hebben onderzoekers van de University of California, Los Angeles (UCLA) stroompjes via de huid toegediend bij verlamde mannen. Die konden daardoor weer wat bescheiden bewegingen maken met hun dijbeen. Het is nog zeker geen lopen – de bewegingen waren te ongecoördineerd – maar het stelt de mannen wel in staat om hun spieren te oefenen.

De Zwitserse techniek is preciezer en maakt gebruik van software om de stroompjes te sturen. Wellicht dat een combinatie van beide er voor kan zorgen dat verlamde mensen binnenkort weer kunnen lopen.