Verkoudheid genezen?


Hoe moeilijk het genezen van sommige ziektes is, wordt altijd weer bewezen door verkoudheid. De meest huis-tuin-en-keuken aandoening die een mens kan krijgen, is ondanks eeuwen onderzoek nog altijd niet geneesbaar. Dus snotteren we gemiddeld drie keer per jaar, als het rhinovirus ons weer te pakken heeft.

Maar dat is binnenkort waarschijnlijk voorbij. Aan het Max-Planck Instituut in Duitsland hebben ze ontdekt dat je binnen een paar minuten van je verkoudheid af kunt zijn als je koud plasma inademt. Plasma is de vierde toestand waarin een stof kan verkeren (de anderen zijn vloeibaar, vast en gasvorm). Koud plasma wordt gemaakt van zuurstof.

Tot nu toe waren zeer hoge temperaturen nodig om plasma uit gas te maken en in stand te houden, maar recent zijn methodes ontdekt om plasma al bij 40 graden stabiele te houden. Bij die temperatuur kan een mens plasma ook veilig inademen.

Als dat gebeurt bij een verkouden persoon, dan verliezen virussen onmiddellijk hun vermogen om zicht voort te planten. De bestaande virussen kunnen dan snel en makkelijk door het eigen afweersysteem worden afgevoerd.

Aan het Max-Planck Instituut willen ze kijken welke (infectie-)ziektes er nog meer niet tegen koud plasma kunnen. Binnenkort willen de onderzoekers het aids-virus aan plasma bloot stellen. Ook zien ze mogelijkheden om handendrogers in openbare toiletten op te hangen die koud plasma op de gewassen handen blazen, dat zou alle bacteriën op de handen moeten doden.

Het hele onderzoek staat in het Journal of Physics.