Doen alsof je Einstein bent maakt je echt slimmer


Mensen die Albert Einstein spelen in virtual reality krijgen meer zelfvertrouwen, voelen zich slimmer – en bereiken daadwerkelijk een hoger IQ.

Virtual reality kan mensen de illusie geven dat ze een ander lichaam hebben dan hun eigen. In de virtuele wereld kunnen mensen zichzelf in een spiegel bekijken met een ander lichaam. Doordat dat virtuele lichaam precies hun eigen bewegingen volgt, is de illusie dat wat ze zien hun eigen lichaam is behoorlijk sterk.

Uit onderzoek van wetenschappers van de universiteit in Barcelona blijkt zelfs dat mensen met weinig zelfvertrouwen een stuk beter presteren op een IQ-test als zich eerst virtueel verkleden als Einstein. Dertig jonge mannen deden mee aan het experiment. Voorafgaand aan de virtual-reality-ervaring deed elke man mee aan drie tests om hun intelligentie, zelfvertrouwen en houding ten opzichte van ouderen te meten. Vervolgens kregen ze een VR-headset op en een pak vol met sensoren om al hun bewegingen te volgen. De helft van de deelnemers zag zichzelf in virtual reality in het eigen lichaam, en de andere helft zag zichzelf als het beroemde genie.

Alle deelnemers met weinig zelfvertrouwen bleken ná de virtual-reality-ervaring beter te presenteren op intelligentietests. Daarbij hadden ze na afloop minder vooroordelen over oudere mensen. Het idee is dat in het oudere lichaam van Einstein zitten iets doet met je zelfbeeld, wat mogelijk ertoe leidt dat deelnemers minder verschil zien tussen henzelf en ouderen. Op dezelfde manier veranderde mogelijk hun zelfbeeld op een positieve manier door zichzelf te zien als een genie, wat hen daadwerkelijk beter liet presteren.

Uit eerder onderzoek was al bekend dat zo’n virtuele ervaring veel invloed kan hebben op gedrag en opvattingen. Blanke mensen die zichzelf in VR zien met een donkere huidskleur, blijken daarna minder onbewuste vooroordelen over mensen met een donkere huidskleur te hebben dan voor die ervaring.

Om het fenomeen verder te onderzoeken, zijn experimenten nodig met meer deelnemers, maar voorlopig zijn de resultaten dus bemoedigend. De onderzoekers hopen dat deze techniek gebruikt kan worden om studenten te ondersteunen. Met name mensen met een negatief zelfbeeld lijken immers veel baat te hebben bij een uurtje Einstein spelen.