Verjaardag bepaalt ziekterisico


Volgens je horoscoop kun je van alles afleiden uit je geboortedag. Of je vandaag veel geld zult verdienen. De kans dat je deze week een oude bekende tegen het lijf loopt. Interessant, maar het is nog nooit aangetoond. Waar nu wel duidelijke aanwijzingen voor zijn, is dat je geboortedag het risico beïnvloedt dat je 55 ziektes zult krijgen.

Datawetenschappers van Columbia University Medical Center (VS) hebben de gegevens van 1,7 miljoen inwoners van het noordelijk halfrond geanalyseerd. Daaruit bleek dat mei de gezondste geboortemaand is. Oktober en november zijn de minst gunstige maanden om ter wereld te komen. Maar verschillende maanden hebben risico’s voor verschillende ziektes.

Zo worden in november meer baby’s met ADHD geboren, maart is een geboortemaand waarin hartproblemen meer voorkomen. In september komen vaker kinderen met astma ter wereld; januari is hogebloeddrukmaand. De analisten waarschuwen wel dat het relatieve kleine pieken en dalen zijn; het is niet de moeite waard om de conceptie van een kind op aan te passen.

Waardoor worden deze verschillen veroorzaakt? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Het weer en het bloeien van bepaalde planten heeft er waarschijnlijk mee te maken, schrijven de onderzoekers in het Journal of the American Medical Informatics Association.