Verdwenen poolijs? Koude winter


Voor veel mensen is de afgelopen koudegolf hét bewijs dat het wel meevalt met de opwarming van de aarde. Volgens een groep wetenschappers is het echter juist hét bewijs dat de aarde warmer wordt. Vreemd? Volgens hen is het juist heel logisch.

Smeltend zeeijs rond de Noordpool zou juist leiden tot het veranderen van wind- en golfstromen.

Andreas Tille.
Vooral de veranderende stromingen van lucht boven de Atlantische Oceaan zorgen er voor dat klimaatpatronen op de schop gaan, zeggen onderzoekers van Georgia Tech (VS).

Koude lucht blijft normaal vaak boven de Noordpool hangen omdat oost-west luchtstromingen boven de Atlantische Oceaan de poollucht geen gelegenheid geven naar het zuiden af te zakken.

Door smeltend zeeijs neemt de kracht van de Atlantische winden af, zeggen de onderzoekers van Georgia Tech. Bovendien zorgt het smeltende ijs voor veel vocht in de lucht, waardoor er meer wolken ontstaan. Het gevolg is meer sneeuw op het noordelijk halfrond.

Hebben ze een punt? Het zeeijs neemt inderdaad af, volgens recente metingen zou het afgelopen september op het laagste punt sinds 1979 (toen metingen begonnen) zijn geweest. Alleen is er veel meer onderzoek nodig van de uiterst complexe windstromingen voor er met zekerheid iets kan worden gezegd over een af- of toename van de wind.

Maar was het afgelopen maand niet juist zeer koud? Bewijst dat niet iets? Misschien, maar in de Verenigde Staten en Canada was het juist een zeer milde winter met weinig sneeuw en ijs, dus maakt één winter nog geen bewijs.

Het hele onderzoek staat gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Follow Faqtman on Twitter