Verdwenen eiland stamt uit 1908


Sable of Sandy Island, het eiland dat niet blijkt te bestaan, is voor het eerst te zien op een kaart uit 1908. Tot die conclusie is de Nationale Bibliotheek van Nieuw-Zeeland gekomen. De bibliothecarissen zijn met een stofkam door hun kaartencollectie gegaan en vonden het eiland voor het eerst op een kaart die is getekend naar aanleiding van een expeditie.

Sandy Island op de kaart uit 1908, met de naam van het ontdekkende schip.

In 1876 voer het schip Velocity door de zee tussen Australiƫ, Nieuw Zeeland en Nieuw-Caledoniƫ om de daar aanwezige eilanden in kaart te brengen. Op de plek waar Sandy Island volgens de kaart moet liggen, zagen ze een landmassa van ongeveer 30 kilometer lengte; een flink eiland dus. Bij het eiland werd wel aangetekend dat het niet mogelijk was de positie heel precies te bepalen.

De logboeken van de expeditie werden gebruikt om kaarten te maken. Op de editie van 1908 heeft de cartograaf de waarschuwing in de wind geslagen en een puntje getekend als aanduiding dat er een eiland is. In werkelijkheid is de zee daar 1400 meter diep. Latere kaartenmakers hebben dat gewoon gekopieerd.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter