Verdwalen is aangeboren


Ruziën over richtingsgevoel in de auto hoeft niet meer,want het ligt niet aan de kaart of de ervaring van je bijrijder, hij kan er niets aan doen.

Niet verdwalen met goede genen
Niet verdwalen met goede genen

Dankzij Amerikaanse ratten weten we het nu zeker, het richtingsgevoel heeft niets te maken met het verschil tussen man en vrouw, het is gewoon aangeboren. Ratjes die net geboren zijn weten niet allemaal even goed de weg voordat ze hun omgeving verkend hebben. Daarom denken Amerikaanse wetenschappers dat richtingsgevoel niet aangeleerd maar aangeboren is.

Tijdens de studie keken de wetenschappers naar de activatie van drie neuronen die je het gevoel voor ruimte geven. Deze neuronen in de hippocampus was al binnen twee weken na de geboorte compleet. Je hebt daarmee een volledig functionerend richtingsgevoel zonder dat het tijd nodig heeft gehad om zich te ontwikkelen.

Ervaring met de wereld om je heen hoef je dus niet te hebben om prima te weten waar je bent en waar je heen moet en kan. Volgens de wetenschappers kan de hippocampus, het gedeelte van je hersenen dat voor je lange termijn geheugen zorgt, prima zonder eerdere ervaringen je juiste route bepalen.

Dus mocht je weer eens twijfelend op een splitsing staan, luister dan naar je hippocampus en vertrouw op je aangeboren richtingsgevoel. Of dat van je navigatiesysteem natuurlijk.

Foto: Flickr