Verdoving met stroom


tandarts

De injectie waarmee de tandarts verdooft is meestal net zo naar en pijnlijk als de behandeling zelf. Maar er is goed nieuws. Aan de universiteit van Sao Paulo in Brazilië is een methode voor verdoving ontwikkeld die veel prettiger is dan de naald. Daarvoor is vooral stroom nodig.

Uitgangspunt is de verdovende gel die sommige tandartsen nu al gebruiken. Die gel werkt oppervlakkig heel goed, omdat er pijnstillers als lidocaïne in zitten. Alleen voor meer ingrijpende behandelingen is het niet te gebruiken, de pijnstiller dringt niet diep genoeg door in het tandvlees om bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling pijnloos te maken.

Wat de Brazilianen ontdekten, was dat als je een lichte stroom op het tandvlees zet, de pijnstiller wel doordringt. De patiënt voelt hooguit een lichte tinteling, maar geen pijn. Iontophorese noemen ze deze manier van pijnbestrijding. Niet alleen is het prettiger voor de patiënt, het is ook goedkoper en er zijn minder risico’s. Sommige mensen reageren op de werkzame stof in geïnjecteerde pijnstillers.

De methode is op varkens getest, in de nabije toekomst zijn mensen aan de beurt. Maar aangezien die dezelfde fysiologie hebben als varkens, zal deze methode waarschijnlijk snel worden ingevoerd bij tandartsen.

Het onderzoek is opgenomen in het vakblad Colloids and Surfaces.