Verdienen op een miliseconde


Hedgefondsen kunnen jaarlijks 100 miljoen dollar extra verdienen door een supersnelle datakabel tussen de beurzen van Londen en New York.

Het Amerikaanse bedrijf Hibernia Atlantic gaat een nieuwe internetkabel in de Atlantische Oceaan aanleggen. De nieuwe kabel moet een verbindingssnelheid van 59 miliseconden halen. Dat is 6 miliseconden sneller dan de huidige snelste verbinding. Het aanleggen gaat 300 miljoen dollar kosten.

Sneller dan het licht kan sneller

Dat lijkt een hoop geld, maar de investering is volgens Hibernia snel terugverdiend. Banken en andere financiële instellingen zouden graag extra betalen voor een snellere kabel. Een groot deel van de beurshandel is namelijk geautomatiseerd. Dat betekent dat computers in mili- of microseconden bepalen of er gekocht of verkocht moet worden. Voor hedgefondsen kan een miliseconde een verschil van miljoenen dollars betekenen. Ze zouden volgens Hibernia jaarlijks 100 miljoen dollar extra kunnen verdienen met de snelle verbinding tussen Londen en New York.

Kan het nog sneller? Je zou denken van niet. Hoe snel de informatie overkomt wordt bepaald door de afstand die het signaal moet afleggen en de snelheid waarmee dat gaat. Op de afstand valt weinig te winnen. Je kunt New York en Londen niet dichter bij elkaar brengen. De snelheid waarmee het signaal wordt doorgegeven is de snelheid van het licht. Daar lijkt dus ook niets te verbeteren. Maar dat is een misvatting: ook de snelheid van het licht is variabel.

Op dit moment worden ‘massieve’ glasvezelkabels gebruikt. Maar signalen door glasvezel gaan, zijn een factor 1.5 langzamer dan signalen die door de lucht gaan. In de toekomst kan mogelijk gebruik worden gemaakt van holle glasvezelkabels, waarmee dus nog extra tijd gewonnen kan worden.

Bron: NewScientist

Follow Faqtman on Twitter