‘Verboden Yeti te doden’ (behalve in zelfverdediging)


In de Amerikaanse Nationale Archieven is een memo uit 1959 opgedoken van de Amerikaanse ambassade in Nepal met daarin instructies over hoe Amerikaanse staatsburgers moesten handelen als ze de verschrikkelijke sneeuwman zouden ontmoeten. Op serieuze toon wordt de toerist die een expeditie wil ondernemen naar de verblijfplaats van de Yeti opgedragen 5000 roepiah te betalen aan de plaatselijke autoriteiten.

Daarnaast is het toegestaan om foto’s van het beest/mens te maken, maar een kogel door zijn kop jagen is streng verboden. Tenzij de Yeti jou aanvalt, dan mag je het in zelfverdediging doden, vermeldt het memo. Mocht je goede foto’s hebben van een Yeti, dan moet je die wel eerst aan de lokale overheid tonen voor je ze publiceert.

Ook aan ondernemende journalisten is gedacht. Als die een ontmoeting met de verschrikkelijke sneeuwman hebben, dan dienen ze hun artikel voor publicatie aan de Nepalese autoriteiten voor te leggen. Die kunnen dan bepalen of er wel accuraat wordt bericht over de harige bergbewoner.

Ondanks deze strikte regels is de Yeti nooit op film vastgelegd (op enkele korrelige beelden na) en zijn er geen journalisten geweest die ooit hebben geschreven over een ontmoeting met het beest. Wel zijn haren en voetsporen gevonden. Maar of die van de Yeti zijn, is niet met zekerheid te zeggen.