Venus en Jupiter beheersen nacht


Jupiter en Venus

Onze e-mailbox stroomde de afgelopen dagen vol met vragen: wat zijn toch die twee heldere puntjes aan de nachtelijke hemel?

Om met de belangrijkste vraag te beginnen: het zijn geen sterren, je ziet Venus en Jupiter. Al wekenlang zijn deze twee planeten uit ons zonnestelsel samen een opvallende verschijning aan de avondhemel. Venus is veruit de helderste ‘ster’ aan de westelijke hemel, met de iets zwakkere, maar toch heldere Jupiter daar een stukje boven.

Wie het tweetal regelmatig bekeek rond dezelfde tijd, moet zijn opgevallen dat ze langzaam naar elkaar toe bewegen. Venus komt steeds hoger te staan, terwijl Jupiter langzaam zakt. Dus ze gaan elkaar passeren. Dat zal gebeuren op 13 maart midden op de dag. De planeten staan dan maar 3 graden uit elkaar. Vanavond en morgenavond is dat goed te zien.

Astronomische handboeken vermelden 15 maart als dag van de ‘conjunctie’. Op die dag staat Venus aan de hemel precies ten noorden van Jupiter. Dit is wat we strikt genomen een ‘conjunctie’ noemen. Dat twee planeten op dezelfde oost-west-coördinaat staan.

De dagen hierna zullen we zien dat Venus aan de avondhemel steeds hoger boven Jupiter komt te staan. Later in maart krijgen de planeten weer gezelschap van de jonge maansikkel: op 25 maart staat deze dicht bij Jupiter en een dag later vlak bij Venus.