Venetië onder water


VenetieVenetië is ondergelopen. Extreme regenval zorgt ervoor dat pleinen en straatjes momenteel blank staan. In de Italiaanse stad kijken ze daar niet meer van op, bijna ieder jaar rond deze tijd stijgt het water. Verhoogde wandelpaden en ander provisorische oplossingen (zie foto van het San Marcoplein) moeten zorgen dat mensen hun voeten droog houden. Technologie gaat er voor zorgen dat dit soort overstromingen in de toekomst niet meer voorkomen.

Het plan is om rond Venetië 79 enorme opblaasbare pontons op de zeebodem te leggen. Die zorgen dat de lagune waarin de stad ligt bij hoog water automatisch wordt afgesloten van de Adriatische Zee. Het project moet in 2011 af zijn.

Maar sommige wetenschappers denken dat deze oplossing niet ver genoeg gaat. Venetië is namelijk de afgelopen eeuwen een paar centimeter gezonken. Doordat er veel zoet water aan de grond wordt onttrokken, daalde de zeebodem, waardoor ook Venetië langzaam in de golven verdwijnt.

Om te zorgen dat de stad blijft bestaan, moet de hele bodem van de lagune worden opgeheven. Opmerkelijk genoeg moet dat met water gebeuren, dat in voormalige zoetwaterbronnen wordt gepompt. Als deze methode werkt, kan hij ook voor andere dalende steden als Amsterdam en New Orleans worden gebruikt.