Vegetarische voorvader verhoogt kankerrisico


vegetarisch eten in Maleisie

Als volkeren die traditioneel weinig of geen vlees aten, ineens aan de hamburgers gaan, verhogen ze hun kans op darmkanker en hartaandoeningen aanzienlijk. Dankzij het vegetarische dieet muteert namelijk een gen dat compenseert voor een gebrek aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze mutatie heeft plaatsgevonden bij 70 procent van de Indiërs, 53 procent van de Afrikanen, 29 procent van de Oost-Aziaten, 17 procent van de Europeanen en 18 procent van de Amerikanen.

Genetici van Cornell University (VS) beschrijven de mutatie in het vakblad Molecular Biology and Evolution. Ze kwamen de genetische aanpassing op het spoor na het vergelijken van het DNA van hoofdzakelijk vegetarische mensen uit Pune in India en fervente vleeseters uit de Amerikaanse staat Kansas.

De mutatie zelf is gunstig voor het lichaam. Het produceert daardoor zelf de vetzuren die anders via de vleesconsumptie worden ingenomen. Alleen levert het problemen op als volkeren na generaties lang vegetarisch eten ineens aan het vlees gaan. Dat gebeurt momenteel vooral in Azië, waar economische en religieuze veranderingen hebben plaatsgevonden die zorgen dat mensen ineens trek hebben in een biefstuk. De ‘vooroudermaaltijd’ (foto) mag dan vleesloos zijn, de nazaten gaan naar McDonalds.

Zij krijgen vaker last van ontstekingen in het maag- darmstelsel en lopen uiteindelijk meer kans op de ontwikkeling van een tumor. Ook neemt de kans op het dichtslibben van aders toe, wat kan leiden tot een hartaanval.