‘Vegetarische aap’ heeft heel ander dieet


laponder aan het eten

Ze heten laponders en volgens biologen bestaat het dieet van deze makakensoort voornamelijk uit fruit. En vooruit, soms een insectje. Tot nu. Biologen hebben in Maleisië gezien dat laponders ook dol zijn op ratten, die ze het liefst vanaf de kop opeten.

De dieren komen dan ook veel ratten tegen. Laponders wonen vaak in de buurt van mensen, waarschijnlijk vanwege de fruitbomen. Maar in Maleisië groeien tegenwoordig vooral veel oliepalmen. Vaak enorme oppervlaktes vol met deze monocultuur. Daar komen altijd veel ratten voor – die maken holletjes in de stam – en weinig andere flora en fauna.

laponder rond buikje

Biologen van de Universiti Sains Malaysia hebben de waarnemingen gedaan met Duitse collega’s. Ze schrijven in het vakblad Current Biology dat het niet goed is vast te stellen of de makaken altijd al ratten aten en daarom naar de palmolieplantages kwamen, of dat de overvloed van ratten tot dit dieet heeft geleid.

Hoe dan ook, de uitbaters van palmoliebomen zijn blij, want ze hebben een nieuwe manier om van hun rattenprobleem af te komen. Gewoon grote groepen laponders importeren. Volgens de biologen eet een groep van 44 apen rond de drieduizend ratten per jaar. Wie een laponder in Nederland wil zien, moet naar Burgers’ Zoo in Arnhem.