Vegetariërs zijn veel gezonder


Wie lang wil leven en gezond wil zijn, kan het beste vlees van het menu schrappen. Een Britse studie toont aan dat een vegetarisch dieet beter is voor je hart. In en rond de stad Oxford werden 45.000 mensen ondervraagd over hun dieet, 34 procent daarvan gaf aan vegetariër te zijn. Gedurende 11 jaar werden deze mensen gevolgd, waarbij zo nu en dan bloed werd afgenomen.

Daarbij viel het op dat de vegetariërs gemiddeld veel gezonder waren. Zo vertoonden ze minder gevallen van suikerziekte. Ze bleven ook slanker, aten gemiddeld meer fruit en groente en vertoonden betere cholesterolwaarden. Maar het belangrijkste was dat ze gezondere harten hadden.

Daardoor hadden de vegetariërs 32 procent minder fatale en non-fatale hartklachten. Zelfs nadat de uitkomsten werden gecorrigeerd voor de slankere posturen van vegetariërs, bleef nog een 28 procent lagere kans op een hartinfarct over.

Volgens de onderzoekers is dat een gevolg van de gezonde voeding die vegetariërs tot zich nemen om vlees te vervangen. Ook mensen die vlees niet totaal willen opgeven zouden meer vleesloze dagen moeten introduceren, schrijven ze in het vakblad American Journal of Clinical Nutrition.