Vegetariërs zijn geëmancipeerder


vegetarisch

Belangwekkend onderzoek uit Argentinië. Daar deed een onderzoekster van de Amerikaanse PennState universiteit een steekproef onder vegetariërs en wat bleek? Ze zijn gemiddeld veel geëmancipeerder. Niet alleen de vrouwen, maar vooral ook de mannen. Die vertoonden bij afnemend vleesgebruik ‘minder patriarchale denkbeelden’ en een vrouwvriendelijkere houding.

Volgens de onderzoekster is de emancipatie dus gebaat bij minder vlees, vaker een dagje vega zou ‘de binaire genderbenadering’ helpen tegengaan.

Argentinië is een land met een zeer hoge vleesconsumptie, volgens sommigen is de hamburger daar uitgevonden. Ook is het een land waar machismo nog hoogtij viert – of ‘hegemonisch masculien gedrag’ in de woorden van het onderzoek. Volgens de onderzoekster, zelf uit Argentinië afkomstig, hangen die twee zaken samen, de maatschappelijke druk om veel vlees te eten, wordt vooral door mannen voortgezet. Als reactie besluiten steeds meer moderne vrouwen geen vlees meer te eten, zo hoorde ze in de tientallen interviews die ze deed.

‘Vrouwen bepalen zelf wat ze in hun lichaam stoppen, op alle mogelijke manieren’, zo staat in haar onderzoeksrapport te lezen.

Het is niet de eerste keer dat de link tussen vlees en machismo wordt gelegd. De Amerikaanse Cornell University deed een paar jaar geleden een experiment om te zien welk voedsel mensen als typisch mannelijk zagen. Biefstuk staat daarbij fier bovenaan. Vrouwen hebben vaker een vegetarische schotel als favoriet. Mannen zijn juist vaker dol op vlees, in alle soorten en maten.

Vandaar dat vegetarisme in veel landen een politiek statement is. Vlees wordt gezien als patriarchaal, ondersteunend aan de zittende macht. Vleesloos leven is modern, westers en vaak ook een manier om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te onderstrepen. Het zou zelfs homo-emancipatie bevorderen. Dit tot ontzetting van conservatieve krachten, die nog maar eens een worst nuttigen.

In het westen is vegetarisme veel vaker een gezondheidskwestie. Vegetariërs zijn gemiddeld veel gezonder. Zo vertonen ze minder gevallen van suikerziekte. Ze zijn slanker, eten gemiddeld meer fruit en groente en vertonen betere cholesterolwaarden.