Vegen linkse politici met rechts af?


toiletbezoek politici

Met welke hand zou Geert Wilders zich afvegen? Of Lilianne Marijnissen? Volgens een recent gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek zou de eerste dat met zijn linkerhand doen en de tweede met rechts. Politici verzorgen hun persoonlijke hygiëne met de tegenovergestelde hand van hun politieke voorkeur. Rechts veegt dus met links.

Heel leuk, behalve dat het totale onzin is. Het onderzoek is totaal nep en steekt dat niet onder stoelen of banken. De Britse politici die voor het onderzoek werden geïnterviewd heten Nigel F. Arage, Teresa Maybe en Boris Johnski. Dat zijn naamgrapjes op echte politici van (met respect voor het vrolijke weekblad) het niveau Donald Duck.

De reden achter het zogenoemde onderzoek was dan ook om te kijken of het ergens gepubliceerd zou worden. Iets dat zo duidelijk nep is, dat komt toch niet in een wetenschappelijk tijdschrift terecht? Die hebben proeflezers en strenge redacteuren.

Toch wel.

Het vakblad Psychology and Psychotherapy Research Study van Crimson Publishers plaatste het stuk gewoon op de website van het blad, onder de kop ’te verschijnen onderzoek’. Geen haan die er naar kraaide. Dat was precies het punt dat inzender Gary Lewis van de University of London wilde maken. Het publiceren van wetenschappelijk onderzoek is zo’n miljoenencircus geworden, dat kwaliteit niet meer telt.

Sterker nog, er zijn allerlei bladen die niet eens meer de normale procedures volgen voor het publiceren. Deze ‘roofdierbladen’ vragen zelfs geld voor het publiceren van werk. Ook het blad dat het afveegonderzoek publiceerde wilde aanvankelijk centen zien. Maar net als op de markt bleek de auteur te kunnen pingelen, waardoor het uiteindelijk gratis mocht. Het onderzoek werd er niet beter van.