Veel vrienden zijn geen vrienden


vrienden

Hoeveel vrienden heb je? Volgens een nieuwe studie zal de helft van de mensen die je vriend noemt, jou niet zien als een vriend. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT ondervroegen 84 deelnemers aan een cursus om elkaar punten te geven, variërend van 0 (ik ken deze persoon niet) tot 5 (het is een heel goede vriend). Het cijfer 3 gaf een gewone vriend aan.

Slechts 53 procent van de gevallen gaven mensen van elkaar aan dat ze vrienden waren. Van tevoren had 94 procent dat verwacht.

Het gaat om een zeer beperkt experiment, met een ruwe meetmethode, maar toch liggen de uitkomsten in lijn met andere studies naar dit onderwerp. We zijn heel selectief met wie we daadwerkelijk dichtbij laten. Volgens een ander onderzoek hebben we hooguit vijf echte vrienden. Waarom zien we zoveel anderen dan als vriend terwijl het hooguit vage bekenden zijn?

Volgens de sociologen van MIT omdat we onszelf graag goed willen voelen. Door een hoop mensen ‘vriend’ te noemen, denken we populair te zijn. Wij vinden die mensen leuk, dus zij zullen ons ook wel leuk vinden. Bovendien oefenen we graag invloed uit. Door mensen als vrienden te zien, denken we dat we ze een beetje kunnen sturen.

(Plosone)