Veel vlees ‘zo slecht als sigaretten’


Er zit geen verschil tussen veel rood vlees eten en 20 sigaretten per dag roken. In beide gevallen verhoog je de kans op voortijdig overlijden aanzienlijk. Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers van de University of Southern California in de VS. Zij volgden 20 jaar lang een grote groep mensen, waarbij vooral werd gekeken naar voedingsgewoontes.

De waarschuwing van de Amerikanen geldt voor alle diëten waarin veel eiwitten zitten, dus ook als er veel zuivel wordt genuttigd. Een glas melk is bijvoorbeeld al 12 procent van je dagelijkse consumptie van eiwitten. Maar het slechtst is het om meer dan 20 procent van je dagelijkse eiwitinname uit rood vlees te halen. Je loopt dan bijvoorbeeld een veel grotere kans om kanker en diabetes te krijgen.

Volgens het onderzoek, beschreven in het vakblad Cell: Metabolism, zijn vooral mensen van middelbare leeftijd gevoelig voor de ongezonde effecten van vlees. Gek genoeg schijnt het voor mensen die de 65 eenmaal hebben gehaald, geen effect meer te hebben. Zij kunnen juist veel eiwitten nuttigen.

Collega’s van de Amerikaanse onderzoekers hebben kritiek op de vergelijking met roken. Zij zijn bang dat rokers geen reden meer zien om te stoppen, als hun broodje ham even slecht is als een peuk. Volgens de Amerikanen zijn de sterftecijfers echter vergelijkbaar en dienen mensen de waarheid te weten.