Ongezond veel fijnstof in de auto

Dubbel zoveel als buiten


snelweg

Fijnstof is een stille killer. In Nederland en België sterven enkele duizenden mensen enige dagen tot maanden eerder door blootstelling eraan. Autoverkeer is een belangrijke bron van fijnstof, dat altijd kleiner is dan 10 micrometer. Niet zo gek dat het vooral langs snelwegen veel wordt gemeten. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het binnenin de auto pas echt smerig is.

De Amerikaanse Duke University ontdekte dat in de auto vaak dubbel zo veel fijnstof voorkomt als aan de rand van de straat. Je kunt dus beter langs de snelweg wandelen dan er in de auto overheen zoeven. Bijzonder hoog is het gehalte aan agressieve oxidatieve verbindingen, melden de onderzoekers. Vooral forenzen die iedere dag met de auto naar het werk gaan, zullen aanzienlijk meer van deze schadelijke deeltjes inademen dan verwacht.

Om het onderzoek te doen, werd een apparaat gemaakt dat de lucht uit het interieur van de auto opzoog in dezelfde volumes als een bestuurder zou doen bij het ademhalen. Die lucht werd vervolgens door allerlei meetapparatuur gehaald. Om niet over een nacht ijs te gaan, lieten de onderzoekers de bestuurder met dertig verschillende autotypes over verschillende wegen rijden tijdens het spitsuur van de stad Atlanta.

Het resultaat was in alle gevallen hetzelfde: in de auto lijkt een zeer hoge concentratie fijnstof aanwezig. Zowel op drukke wegen als op rustige straten adem je dubbel zo veel in als buiten. Daarbij maken de onderzoekers zich vooral zorgen over de hoge concentratie oxidatieve verbindingen. Deze deeltjes reageren in cellen met het genetisch materiaal en kunnen dat beschadigen. Bovendien bevorderen deze deeltjes ontstekingsreacties en overreactie van het immuunsysteem, wat op zijn beurt kan leiden tot vasculaire ziektes of zelfs kanker.

Volgens de onderzoekers zouden deze resultaten forenzen te denken moeten geven. Misschien is de trein of de fiets toch niet zo’n slecht idee, schrijven ze in Atmospheric Environment. Het kan uiteindelijk levensjaren schelen, zelfs als je langs de snelweg fietst.