Veel donkere materie rond zon


Op dit beeld van de Hubble telescoop zou donkere materie 'zichbaar' zijn. De breking van het licht naar het midden van het plaatje zou worden veroorzaakt door een ophoping van donkere materie.

In de buurt van de zon bevindt zich aanzienlijker meer donkere materie dan tot nu toe gedacht, zeggen astronom en van de ETH Universiteit Zürich (Zwitserland). Ze denken bovendien dat ons sterrenstelsel gevangen is door een ring van donkere materie.

Waarom is dat belangrijk? Donkere materie is onzichtbare en mysterieuze materie die de mens niet kan vastpakken of zelfs maar vinden. Het bestaan ervan is dan ook puur theoretisch. Dat donkere materie wel degelijk bestaat, concluderen wetenschappers uit het feit dat sterrenstelsels in de kosmos bij elkaar blijven. De donkere materie zou daar met zwaartekracht voor zorgen.

De Nederlandse astrofysicus Jan Oort dacht al in 1932 dat de zon omgeven moet zijn door veel donkere materie. Ook latere berekeningen toonden aan dat er veel van aanwezig moet zijn rond de zon. Anders had Mars een heel andere baan.

Maar vorig jaar kwamen wetenschappers ineens met een veel lagere berekening. De Zwitsers hebben met zeer krachtige computers een simulatie gemaakt van de Melkweg om te ontdekken hoe donkere materie zich gedraagt. De uitkomsten daarvan lieten ze los op de omgeving van de zon.

De uitkomst is dat de zon door veel donkere materie wordt omgeven. Dat is van belang voor ons begrip van de werking van de zon. Het kan ook betekenen dat we beter begrijpen hoe de aarde in een baan om de zon wordt gehouden.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter