Veel collega’s? Grotere kans op scheiding


collegas

Loop je tijdens je werk veel mensen tegen het lijf? Dan is de kans dat je relatie op de klippen loopt een stuk groter. Mensen met nogal wat collega’s scheiden vaker, ontdekten wetenschappers uit Zweden. Zeker als er ook nog een hoop leuke klanten over de vloer komen.

De onderzoekers van de Universiteit Stockholm keken naar de huwelijken van een grote groep Zweden tussen 1981 en 2002. Wie was nog gehuwd, wie gescheiden? Een goede indicator voor een scheiding bleek een vroeg huwelijk. Hoe jonger mensen trouwen, hoe vaker ze scheiden. Maar ook de werkomstandigheden spelen een belangrijke rol.

Als je dagelijks veel potentiële partners tegenkomt, kan de verleiding duidelijk te groot worden. Vooral in de horeca lag het aantal scheidingen hoog. De barman heeft ze voor het uitkiezen. Het laagste lagen de cijfers voor het boerenbedrijf, ondanks het veelvuldig voorkomen van hooibergen.

Opmerkelijk is dat hoogopgeleide mannen sneller voor de verleiding van een kantoorromance vallen dan hoogopgeleide vrouwen. Die stellen zich een stuk professioneler op als het gaat om die leuke Bjorn van de postkamer. Een werkplek stak met kop en schouders boven de rest uit als het gaat om het bewaren van de huwelijkse trouw.

Wie absoluut zeker wil zijn dat alles bij het nette blijft, moet bij een bibliotheek gaan werken, schrijven de onderzoekers in het vakblad Biology Letters. De collega’s daar hebben vooral een liefde voor boeken.