Veel algemene kennis: betere hersens


feitjes

Wat is de hoofdstad van Honduras? Hoeveel meters gaan er in een mijl? In welk jaar had David Bowie een hit met Let’s Dance? Mensen die de antwoorden op deze algemene kennis vragen uit hun mouw schudden, hebben waarschijnlijk betere hersens dan mensen die nu met hun mond vol tanden staan. Veel weetjes oplepelen is een teken dat je brein beter ‘verknoopt’ is dan gebruikelijk.

Hersenspecialisten van de Ruhr-Universität Bochum in Duitsland hebben onderzocht waarom sommige mensen een zeef als hersens hebben, terwijl bij anderen allerlei kennis blijft plakken. Daartoe legden ze 324 mensen onder een hersenscanner die zenuwverbindingen zichtbaar maakt. (foto onder) Daarnaast hebben de onderzoekers hun proefkonijnen getest op algemene kennis.

algemene kennis betere hersens

Daarbij werd duidelijk dat mensen met een hoofd voor weetjes ook veel zenuwverbindingen in hun hersens hebben. Dat betekent dat allerlei delen van de hersens efficiënt met elkaar samenwerken. Dat vergemakkelijkt niet alleen het leren van nieuwe feiten, maar vooral ook het oproepen van feiten als je ze nodig hebt.

Vooral maken deze hersens het makkelijker om verschillende feiten met elkaar te combineren. Als iemand je bijvoorbeeld vraagt wat de constante is in Einsteins relativiteitstheorie moet je kennis over de betekenis van de term constante verbinden met je kennis over Einstein en diens ideeën over relativiteit. Dat lukt goed als je hersens die kennis snel bij elkaar kunnen brengen.

De onderzoekers noemen dat ‘fluïde intelligentie‘, het vermogen om snel en efficiënt te combineren. En dat is verdomd handig bij een pub quiz en in de rest van het leven. Want: Tegucigalpa, 1609 en 1983.

(European Journal of Personality)