Vechtdolfijnen foetsie


De Oekraïense marine is drie dolfijnen kwijt. Niet zo maar dolfijnen, maar vechtdolfijnen, die zijn getraind om met messen en pistolen op hun rug vijandelijke kikvorsmannen uit te schakelen. De dieren zijn een erfenis uit het Sovjet-verleden, toen dolfijnen een belangrijke rol speelden bij het leggen en opsporen van mijnen en het opsporen van vijandelijke duikers.

Recent waren vijf dolfijnen bezig met een oefening in de Zwarte Zee. Maar ’s avonds kwamen maar twee terug. De andere drie zijn waarschijnlijk op zoek naar seks, zo weet het Russische persbureau Ria te melden. In het verleden waren de Sovjets wel vaker een tijdje een killer-dolfijn kwijt. Die roken dan een vrouwtje in het water en verdwenen een week of twee, compleet met eventuele wapengordels op hun rug.

De Oekraïne gebruikte de dolfijnen tot voor kort als begeleiders van gehandicapte kinderen op zwemtochtjes, maar lokale media melden dat het militaire programma vorig jaar opnieuw is gestart. Daarom werden er nu ook oefeningen met de dolfijnen gehouden. Het ministerie van Defensie ontkent dat er sprake zou zijn van bewapende dolfijnen, hoewel er in Oekraïense kranten de afgelopen dagen foto’s opdoken van dolfijnen met wapens op hun hoofd.

Het enige andere land met militaire dolfijnen is de Verenigde Staten. (zie foto)