Vaticaan opent exorcisme cursus voor buitenstaanders


exorcisme

Ooit kwam je in Europa op de brandstapel terecht als je van een ander geloof dan het katholicisme was en aan exorcisme deed. Maar de tijden zijn veranderd. Het Vaticaan heeft voor het eerst niet-katholieken toegelaten tot de jaarlijkse workshop over het uitdrijven van de duivel. Een historisch moment.

Zo’n 250 katholieken, lutheranen, Grieks-orthodoxen en protestanten zijn deze week in Rome bijeen om te leren hoe je een bezeten persoon geneest. Voor de veertiende keer geeft de pauselijke universiteit Regina Apostolorum deze opleiding, een teken dat de duivel actiever is dan ooit. Althans, als we de kerk mogen geloven.

De katholieke kerk nam exorcisme in 2014 op in de wetten van het Vaticaan, hoewel priesters natuurlijk al eeuwen actief zijn in het uitdrijven van demonen bij gelovigen. Volgens de kerkelijke staat is de ontkerkelijking in combinatie met de opkomst van internet en astrologie een kans voor de duivel. Daarom zou het aantal bezeten mensen toenemen.

Tegelijk kwam er een erkende club van duivelsuitdrijvers, de International Association of Exorcists. Zodat je wel een keurmerk hebt voor het bestrijden van satan in al zijn vormen. Nu mogen voor het eerst belijders van andere geloven dus naar de cursus van die club. Voor slechts 300 euro krijgen ze vijf dagen les, naar keuze in het Engels of Spaans.