Vaticaan botst weer eens met wetenschap en Alfred Nobel


De Nobelprijs voor geneeskunde en fysiologie gaat naar de Britse fysioloog Robert Edwards (85), de wetenschapper die eind jaren zeventig in vitro fertilisatie mogelijk maakte. Louise Brown was de eerste reageerbuisbaby, zij werd op 25 juli 1978 geboren in Engeland.

Edwards krijgt de prijs als pionier in de ontwikkeling om onvruchtbare vrouwen de kans te geven om toch kinderen te krijgen via reageerbuisbevruchting. Het Vaticaan vindt dit een slechte zaak.

In een verklaring houdt de “Pauselijke Academie van het Leven” Edwards verantwoordelijk voor handel in eicellen. “Ook is de man verantwoordelijk voor de vernietiging van een grote hoeveelheid embryo’s.” De Pauselijke academie van het leven is in 1994 opgericht om de ontwikkelingen in biomedische wetenschappen nauwlettend te volgen en te becommentariĆ«ren vanuit christelijke invalshoek.

De Nederlandse aartsbisschop Wim Eijk is lid van de academie.

Het Vaticaan heeft ook nog een “Pauselijke Academie voor de Wetenschappen” en een “Pauselijke Academie vioor de Sociale Wetenschappen”. Zover bekend hebben die nooit een Nobelprijs mogen ontvangen.

Beeld: Badruddeen