Varkenslintworm: de parasiet die je hersens vreet


varkenslintworm

Een 18-jarige man uit India is na twee weken op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis gestorven als gevolg van neurocysticercosis. Het brein van de jonge man werd aangevallen door parasieten, in dit geval van de larven van de varkenslintworm.

Die larven veroorzaakten cysten in zijn hersens en in het rechteroog en in de rechter testis van de man. Deze larven komen het menselijk lichaam binnen wanneer ze als eieren worden ingeslikt. Bijvoorbeeld omdat voedsel of water is verontreinigd met de uitscheidingen van een mens of dier dat lijdt aan een intestinale lintworm.

varkenslintworm

Zoals de behandelende artsen rapporteren in het New England Journal of Medicine, werd de 18-jarige door zijn ouders naar het ziekenhuis in Faridabad gebracht vanwege een vorm van epileptische aanval. Hij verloor ook soms het bewustzijn en klaagde over overgevoeligheid in de testikels. Een MRI-scan (foto) onthulde toen de vreselijke omvang van de parasitaire besmetting. Cysteschade was duidelijk in de hersenschors, de hersenstam en de kleine hersenen.

Patiënten met lintwormcysten krijgen gewoonlijk antiparasitaire geneesmiddelen. In het geval van de jongeman werd dit achterwege gelaten vanwege het hoge aantal cysten in de hersenen, omdat antiparasitaire middelen hersenbloeding en -ontsteking kunnen verergeren en tot verlies van het gezichtsvermogen kunnen leiden. In plaats daarvan ontving de patiënt alleen een ontstekingsremmend medicijn en een medicijn dat ontworpen was om zijn epileptische aanvallen te verlichten.

Het heeft niet mogen baten. Het geval is een waarschuwing hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn van verontreinigd voedsel en water. Ook in het westen.