Varkenshond in Afrika


Inwoners van noordelijk Namibië zijn heel zeker, er waart een verschrikkelijk beest rond in hun gebied. Hij is gedeeltelijk hond, gedeeltelijk varken. Met een wit lijf en grote tanden is het beter deze verschrikking niet tegen te komen.

Dat berichten verschillende persbureaus uit de regio. Mensen in noordelijk Namibië zijn begonnen zich te bewapenen tegen het monster. Ook wandelen ze niet meer alleen grote afstanden.

De varkenshond is geen uitzondering. Met enige regelmaat komen uit meer en minder ontwikkelde delen van de wereld meldingen van vreemde dieren.

Foto: Michael Gras CC

Hier in Europa kenden we vroeger de Grote Boze Wolf. De aboriginals in Australië hebben hun Bunyip, een harig monster met een paardenhoofd. Aan de andere kant van de grote oceaan, in Midden-Amerika, is het ook al niet pluis. Daar wordt geregeld El Chupacabra gespot, de ‘geitenzuiger’ die al het bloed van zijn slachtoffers tot de laatste druppel zou opdrinken.

Hoe hardnekkig deze verhalen zijn, bewijst Chupacabra. De geschiedenis van de geitenzuiger is begonnen in het dorpje Moca op Puerto Rico. Daar werden begin jaren negentig vogels, paarden en vooral geiten gevonden, die onder verdachte omstandigheden waren gestorven. Er zou geen druppel bloed meer in hun lijf zitten, ze lagen er totaal verdroogd bij.

Bij gebrek aan een duidelijke oorzaak, waren de dorpsbewoners er als de kippen bij om een geheimzinnig beest uit het omringende woud de schuld te geven. Aanvankelijk kreeg het ondier de naam El vampiro de Moca, maar onder de naam El Chupacabra verwierf het internationale faam.

Het beest werd daarna gezien in Mexico, Honduras en zelfs Peru, duizenden kilometers (en een flink stuk zee) verwijderd van Puerto Rico.

De varkenshond zou dus ook nog wel eens een lang leven beschoren kunnen zijn.

Follow Faqtman on Twitter