Varkensgriep veroorzaakt slaapziekte


Er is een duidelijk verband tussen de varkensgriep (ook wel ‘Mexicaanse Griep’) van 2009 en de slaapziekte narcolepsie. Een internationaal team van doktoren bekeek de wereldwijde uitbraak van de varkensgriep en de gevolgen ervan. Zowel in China als in Europa zagen ze dat statistisch veel mensen na het oplopen van de griep narcolepsie kregen.

In films wordt narcolepsie vaak als een grappige aandoening neergezet. Mensen vallen spontaan in slaap tijdens allerlei activiteiten. In werkelijkheid is de ziekte vreselijk. Mensen die er aan lijden, hebben constant een grote vermoeidheid. Ook overdag hebben ze moeite om de ogen open te houden en soms verliezen ze ineens alle spierspanning en vallen neer.

Onderzoekers vermoeden al langer dat narcolepsie een auto-immuunziekte is. Waarschijnlijk valt het lichaam de eigen cellen aan die het slaap-waak ritme regelen. Daardoor wordt te weinig orexine aangemaakt, de stof die zorgt dat je overdag wakker blijft.

Volgens de onderzoekers lijken delen van het N1H1 virus op orexine. Het afweersysteem gaat het virus te lijf en merkt daarbij weinig verschil tussen de indringer en de lichaamseigen stof. Zo wordt niet alleen de griep overwonnen, maar krijgt het lichaam er een nieuwe aandoening voor in de plaats.

Het meest opmerkelijk vinden de onderzoekers de toename van narcolepsie onder kinderen in Scandinavië. Daar werden jongeren geïnjecteerd tegen de varkensgriep. Op die manier heeft de overheid wellicht een generatie slaapkoppen gecreëerd, schrijven de onderzoekers in het vakblad Science Translational Medicine.