Varkens zoelen voor de lol


Rollen varkens door de modder uit noodzaak, of zijn zij de slimste en maken zij van de nood een deugd? Een Nederlandse wetenschapper weet het.

Varkens gebruiken modder om koel te blijven. Ze hebben geen zweetklieren en ‘zoelen’ in de modder is daarom de enige mogelijkheid om warmte kwijt te raken. Maar Marc Bracke, een Nederlandse onderzoeker van de universiteit van Wageningen, wil dit verhaal omdraaien.

Want als die theorie klopt hebben varkens het veel beter in een koele stal met airconditioning. Maar blijft de modder dan nog wel interessant voor een varken?

Zoelen
Zoelen

Bracke keek naar andere dieren die op een soortgelijke manier koel proberen te blijven, zoals nijlpaarden. Hij onderzocht ook hoefdieren, zoals herten, die op de grond rollen om een geur af te geven. Dit doen ze om mannetjes te lokken. Door die analyse denkt Bracke dat het rollen in de modder belangrijk kan zijn voor de voortplanting van varkens.

Maar ook denkt Bracke dat varkens nog in de modder rollen, omdat ze dat altijd al zo lekker vonden.

Alle dieren stammen af van de vissen, maar in het water overleven was na evolutie alleen weggelegd voor de dieren die hier niet bedreigd werden. Varkens zijn grote beesten met een groot en sterk gebit. Hiermee kunnen ze volgens Bracke goed een aanval afwenden. Dus misschien is dit een een vraagstuk als ‘wat was er eerder; de kip of het ei?’. Want wellicht is het niet zo dat varkens rollen in de modder omdat ze het warm hebben, maar juist andersom. Bracke suggereert dat varkens misschien wel geen zweetklieren ontwikkeld omdat ze het zo fijn vinden, rollen in de modder.

Foto: Mark Robinson

Follow Faqtman on Twitter