Vandalen vernielen waardevolle dino-pootafdruk


dino afdruk

Vandalen hebben in Australië flinke schade toegebracht aan de versteende pootafdruk van een dinosauriër. De afdruk is 115 miljoen jaar oud en heeft de millennia overleefd, tot een schoolklas de omgeving bezocht. De beheerders van het Bunurong Marine Park zijn ziek van de vernieling, zo hebben ze in een persbericht laten weten.

De afdruk is in 2006 ontdekt in het park 150 kilometer ten zuiden van Melbourne. Op die plek zijn meer resten van dino’s gevonden, meer dan 6000 botten en tanden en enkele gedeeltelijke afdrukken. Deze pootafdruk is een van de weinig goed bewaarde exemplaren ter wereld. Na de ontdekking is de beslissing genomen de afdruk te laten zitten, zodat bezoekers van het park er van kunnen genieten.

Gelukkig is er wel een siliconen mal gemaakt van de afdruk, voor het geval er ooit een beschadiging zou optreden. Die mal zal nu worden gebruikt om het overblijfsel van de dinosauriër zo goed als het kan te restaureren. Maar het zal nooit meer zo worden als eerst, zegt een woordvoerder van het park.

De afdruk zit namelijk in keihard gesteente, de vandalen hebben met een hamer of een houweel op het paleontologische artefact staan inhakken. Delen van de teenafdrukken zijn weggesprongen, dichtbij zijn fragmenten gevonden. Er is flink wat kracht voor nodig geweest om dat te bereiken en stil zal het ook niet zijn gegaan. Wat deze agressie heeft opgeroepen, is onbekend.