Vanavond bloedmaan en Mars goed zichtbaar


bloedmaan

Vanavond zal de langste totale maansverduistering van de hele 21e eeuw plaatsvinden. Het wordt een spectaculair gezicht, omdat de volle maan de schaduw van de aarde binnendringt en rood wordt door strooilicht. Men spreekt daarom van een bloedmaan. Maar ook onze buurplaneet, Mars, zal goed zichtbaar zijn met het blote oog. Zo goed kun je de rode planeet slechts om de 15 jaar zien.

Rond 20.30 uur is de volle maan al gedeeltelijk verduisterd. Vanaf de linkerrand bereikt de eclips om 21:30 totaliteit, waarna de langste maansverduistering in de 21ste eeuw zal volgen, met in totaal een duur van een uur en 43 minuten. Maansverduisteringen zijn alleen mogelijk bij volle maan, als onze satelliet in de schaduw van de aarde zit. Dit hemelverschijnsel kan zonder een hulpmiddel worden bekeken, al biedt een telescoop of zelfs een goede verrekijker een beter driedimensionaal beeld van de bloedmaan.

Vanaf ongeveer 22 uur is het donker genoeg dat de maan duidelijk zichtbaar is als een roodachtige schijf in het zuidoosten. De rode kleuring komt van zonlicht, dat wordt verspreid door de atmosfeer van de aarde. Kort voor het einde van de verduistering rond 23 uur wordt verwacht dat het zicht op de donkerrode volle maan het beste is. De maan staat wel laag aan de hemel, dus je hebt wel vrij uitzicht nodig.

Naast de maansverduistering is er ook een goed zicht op Mars. De planeet zal als een ongebruikelijk helder punt van licht verticaal onder de rode maan te zien zijn. De Rode Planeet bevindt zich niet alleen in oppositie – precies aan de andere kant van de aarde dan de zon – maar bevindt zich op dit moment ook op een van de meest nabije punten van de zon (het zogenaamde perihelium) in zijn baan rond de centrale ster van ons zonnestelsel.