Van te veel sport word je hufter


overtrainen

Sporten is goed voor de hersens, maar mensen die te veel sporten raken in een toestand die te vergelijken is met een burnout, berichten Franse onderzoekers. Ze zijn prikkelbaar, impulsief en onverstandig. Ze nemen daardoor slechte beslissingen en vervreemden familie en vrienden van zich. Te veel sport maakt je dus een hufter.

De conclusie is voor rekening van onderzoekers van het Hôpital de la Pitié-Salpêtrière in Parijs. Ze lieten 37 goedgetrainde mannelijke duursporters onder gecontroleerde omstandigheden zich overtrainen. Ondertussen kregen ze steeds testjes te doen en moesten ze plaats nemen onder de hersenscanner. In vergelijking met de controlegroep gingen de extra harde sporters zich steeds minder prettig gedragen.

Zo gingen ze veel vaker voor kleine onmiddellijke beloningen (80 euro) in plaats van grotere (100 euro) over twee weken. Bij een andere test hadden ze duidelijk minder geduld en zelfs bij kleine frustraties reageerden ze geagiteerder. Het leek heel erg op een burnout. Waarom dat was, bleek uit de hersenscans. Het extra harde trainen zorgt voor veel minder activiteit in een deel van de hersens dat verantwoordelijk is voor cognitieve controle en het maken van goede beslissingen.

Waarom het harde trainen dit deel van de hersens op een lager pitje zet, weten de Fransen nog niet. Ze willen het hierna gaan onderzoeken. Wel onderstreept dit onderzoek nog eens de gevaren van overtrainen, schrijven de Fransen in het vakblad Current Biology. Hun proefpersonen waren maar een beetje overtraind, na twee weken terug op een normaal regime waren ze weer hun oude zelf. Atleten die echt tot het gaatje gaan, kunnen ernstigere mentale problemen ontwikkelen.