Vampier gevonden in Venetië


vampier Venetie

Italiaanse archeologen hebben een vampier gevonden. Althans, ze hebben het graf geopend van een vrouw die is begraven met een baksteen in haar mond. Dat was in de middeleeuwen gebruikelijk voor mensen van wie werd vermoed dat ze bloed dronken.

De vondst werd gedaan op het Venetiaanse eiland Lazzaretto Nuovo, dat al eeuwenlang verlaten is. Sinds enkele jaren doen archeologen opgravingen op het eiland om te ontdekken waarom mensen er sinds de 18e eeuw niet meer wonen. Waarschijnlijk komt dat door de pest. Lazzaretto is gebruikt als woon- en begraafplaats voor slachtoffers van deze ziekte.

Bij het openen van een van de graven kregen de archeologen de schrik van hun leven. Een vrouwelijk slachtoffer van de pest werd gevonden met een enorme baksteen in haar mond. In de middeleeuwen was dat gebruikelijk om vampieren onschadelijk te maken. De gedachte was dat de baksteen ervoor zorgde dat de vampier niet aan andere lijken kon gaan knabbelen.

In de middeleeuwen geloofden mensen dat vampieren verantwoordelijk waren voor de pest. Door hun slachtoffers te besmetten met de ziekte waren er lekker veel verse lijken om van te snoepen. Het geloof werd aangewakkerd doordat slachtoffers van de pest vaak extra snel tot ontbinding kwamen. Het gebit van mensen die aan de pest waren overleden, stak daardoor uit het gezicht naar voren. Zij waren dus ook vampieren geworden.

In het Italiaans werden vampieren daarom ook wel ‘lijkwade-eters’ genoemd, omdat ze met die lange tanden door alles heen aten. De schrijver Bram Stoker ‘leende’ deze legende voor zijn beroemde boek Dracula, waarin alle vampieren lange snijtanden hadden.

De vrouw met de baksteen in de mond is de eerste ‘vampier’ die ooit zo is gevonden. Ze bewijst voor de archeologen dat de angst voor de ondoden zo groot was, dat de Venetianen haar zelfs na haar dood niet vertrouwden.