Valse stukjes Russische meteoriet te koop


Op internet bieden steeds meer Russen stukjes meteoriet aan. Voor prijzen variërend tussen de 1000 en 7500 euro kun je eigenaar worden van een fragment van het ruimtepuin dat bijna de stad Chelyabinsk vernietigde. Officials van de Federale Universiteit van de Oeral waarschuwen echter dat er valse stukjes in omloop zijn.

Fragmenten van een meteoriet zijn big business. Verzamelaars betalen veel geld voor een echt stuk hemellichaam. Inwoners van een Tsjechisch dorp verdienen al jaren een goede boterham aan een meteoriet die daar in de Middeleeuwen terecht kwam. Het was dus slechts een kwestie van tijd voor Russen een gat in de markt zagen.

Er zijn ondertussen officieel vijftig fragmenten van de meteoriet gevonden, op de foto een daarvan. Die worden onderzocht op Russische universiteiten. Hoeveel echte fragmenten in de handel zijn, is moeilijk in te schatten. Een meteorietfragment hoort glad te zijn, bijna glazig, met kleine putjes. Om helemaal zeker te zijn dat hij echt is, heb je echter een laboratorium nodig.