Vals! Hoe karaoke helpt bij slaaponderzoek


karaoke

Pak de microfoon en volg het stuiterende balletje boven de letters op het scherm. Karaoke blijft onverminderd populair op vrijgezellenfeesten en personeelsuitjes, ondanks dat het toonloze gekweel van de meeste deelnemers niet om aan te horen is. Exact dat gegeven speelt een belangrijke rol bij nieuw Nederlands onderzoek naar slaaptekort.

Het Nederlands Herseninstituut liet proefpersonen lekker meebrullen met de karaoke, maar wel met een koptelefoon op, zodat ze zichzelf niet goed konden horen. De onderzoekers bereikten zo het gewenste effect: de zangers produceerden de ene valse toon na de andere. Het was niet om aan te horen. En het werd ook nog opgenomen.

Die opnames speelden de onderzoekers later onverwacht af. Deelnemers voelden natuurlijk intense schaamte bij het luisteren naar hun eigen kattengejank. Maar er was een groot verschil in hoe erg ze door de grond zakten. Als ze de opname na een goede nacht slaap nog eens beluisterden, was de schaamte bescheiden. Slapelozen waren bij het opnieuw beluisteren na een nacht slechte slaap juist nog meer van slag.

Slaap helpt ons dus om gênante momenten een plekje te geven. We herinneren onze mislukkingen en zeperds, maar er is geen emotie meer aan verbonden, concluderen de mensen van het Herseninstituut. Misschien is het zelfs ook omgekeerd, schrijven ze in het tijdschrift Brain, kunnen mensen die emoties slecht verwerken ook slecht slapen. Dat laatste zal het onderwerp van een aparte studie zijn.