Vallen en weer opstaan


Een Britse man heeft in Nieuw-Zeeland een val van vijftien verdiepingen overleefd. Hij was dronken. Volgens de doktoren zal hij zelfs geen blijvend lichamelijk letsel overhouden aan zijn duikeling. Maar eerst moet hij herstellen van breuken in nek, rug en pols. Ook moeten zijn inwendige verwondingen niet opnieuw beginnen.

Het is niet uitzonderlijk dat mensen een val van een dergelijke hoogte overleven. Er zijn een aantal spectaculaire gevallen bekend.

In 2009 overleefde een Britse parachutespringer een val van twee kilometer hoogte. Hij filmde een andere parachutespringer. De mannen hadden afgesproken dat ze elkaar een seintje zouden geven wanneer ze de parachutes zouden openen. Alleen waren ze vergeten wie het seintje zou geven. De filmer bleef wachten op zijn maat. Met nog maar twee seconden te gaan, trok hij aan het touwtje. Hij brak zijn rug, maar hij leeft.

In de Tweede Wereldoorlog viel hekschutter Nicholas Alkemade uit een Britse bommenwerper zonder parachute. De vrije val was minstens 5500 meter, maar Alkemade overleefde wonder boven wonder omdat dennenbomen en sneeuw de klap dempten. Hij werd gevangen genomen door de Duitsers die hem een certificaat gaven dat bevestigde dat hij een enorme smak had gemaakt.

Het kan nog gekker. De Joegoslavische stewardess Vesna Vulovic overleefde in 1972 een vrije val van 10.000 meter. Het vliegtuig waarin ze reisde, explodeerde door een bom boven Tsjechoslowakije. Vulovic had een gebroken schedel, een gebroken rug en ze lag 27 dagen in coma, maar ze overleefde als enige de bomaanslag.