Valentijnspijn nu officieel


Morgen moet het kaartje op de mat vallen. Gebeurt er niets? Dan kan je gaan lijden aan een echt gebroken-hart syndroom.

Valentijnsdag kan een hele leuke maar ook een minder leuke dag voor je worden. Mocht er geen kaartje op jouw mat liggen en je voelt je daar niet lekker bij dan kunnen we je gerust stellen. Een gebroken hart is een officiƫle ziekte. En daarom is het ook te bestrijden.

3830791316_2e7213c58e_b

Eigenlijk is het geen ziekte maar een syndroom. Bij het syndroom, dat natuurlijk ook onderzocht is door wetenschappers, horen psychische en emotionele stress. Je kan er zelfs hartklachten aan over houden. Deze klachten lijken op reguliere hartklachten en bestaan uit pijn op de borst en moeite met ademhalen.

De onderzoekers bieden in het artikel dat ze over gebroken harten schreven ook hoop. Zo is het als bij elke normale klacht te bestrijden. De pijn kan over zijn binnen enkele weken. Dit met reguliere medicijnen tegen hartstoornissen die je kan krijgen via een specialist

Kenmerken van de aandoening zijn een ballon-achtig defect in de linker hartkamer. Het verschijnsel kreeg de naam mee van de manier waarop het voor het eerst omschreven werd: ‘Takotsubo cardiomyopathie’. Takotsubo betekent octopus-pot. Dit was een speciale pot die de Japanners gebruikten bij het vangen van octopussen.

De aandoening komt op wanneer emotie of een trauma ineens op komt en zorgt voor een stoot adrenaline dat het hart niet aan kan. Hierdoor komt de linker hartkamer grotendeels tot stilstand en kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt. 12.000 Amerikanen hadden last van de aandoening in 2007. Vooral vrouwen in of na de overgang.

Foto: Flickr