Vakantiekiekjes tegen IS


palmyra

Bent u ooit in het Syrische Palmyra geweest? Of in Dubrovnik? Dan willen de universiteiten van Nottingham en Bradford (GB) uw vakantiekiekjes. Hoe meer foto’s ze hebben – steeds uit een andere hoek – hoe beter ze een 3D model van beide antieke steden kunnen maken. Dat kan helpen bij het herbouwen van beide steden.

Palmyra werd gedeeltelijk door IS verwoest, Dubrovnik liep in de Joegoslavië-oorlog schade op. Als die schade wordt hersteld, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe het er eerder uitzag. Vandaar de noodzaak van een zeer nauwkeurig driedimensionaal beeld. Dat kan alleen worden samengesteld als er genoeg datapunten voorradig zijn.

Computerkundigen van beide universiteiten hebben het internet al afgestruind op zoek naar kiekjes die mensen online hebben gezet. Maar er zijn natuurlijk ook foto’s die ergens in een album zitten, of die dateren uit de jaren voor internet en sociale media. Via de site www.visualisingheritage.org kunnen foto’s worden geupload zodat er weer wat informatie bij komt.

Niet alle gebouwen kunnen worden hersteld, maar met deze methode blijft er in ieder geval iets over dat door archeologen kan worden onderzocht. De Britten willen na een succesvolle test verder gaan met het vastleggen van belangrijke plekken voor de mensheid. Zo werd de tempelstad Bagan in Birma dit jaar getroffen door een aardbeving die verschillende gebouwen verwoestte, ook daar zouden foto’s kunnen helpen.

Het meest lijkt het project echter te kunnen doen voor Palmyra, waar verschillende tempels en standbeelden door IS zijn vernietigd. Ze zien de bouwwerken als heidens en vonden daarom dat ze deze kostbare schatten van de mensheid mochten vernietigen.